Medierea conflictelor penale

Prin Legea medierii legiuitorul roman a acordat o atentie deosebita aplicarii medierii în domeniul Dreptului Penal.
Articolele 67-70 din Legea nr. 192/2006 prevad dispozitii speciale privind medierea în aceasta ramura de drept si sunt aplicabile doar pentru infractiunile pentru atragerea răspunderii penale este conditionată de existenta plângerii prealabile a persoanei vătămate.
Codul de Procedură penală reglementeaza mai multe cauze ce  înlătură răspunderea penală , în art 131 alin 2 face referire la RETRAGEREA plângerii prealabile si art 132 alin 1 reglementează, ÎMPĂCAREA părtilor ca modalitate de a inlatura această răspundere.
Infractiunile care fac posibilă împăcarea părtilor si implicit aplicarea procedurii medierii în domeniul penal sunt;
  1. Infractiunea de lovire sau alte violente – faptă prevăzută si pedepsită de art 180 Cod Penal,
  2. Infractiunea de vătămare corporală – art 181. C od penal .
  3. Infractiunea de vătămare corporală din culpă ,  fapta prevăzută si pedepsită de art 184 alin 1  si 3,  Cod penal.
  4. Infractiunea de violare de domiciliu – art .192 Cod penal.
  5. Infractiunea de  amenintare – art. 193 Cod Penal.
  6. Infractiunea de seductie – art .199 Cod penal.
  7. Pedepsirea unor furturi la plângerea prealabilă – faptă prevăzută si pedepsită de art 210.Cod penal.
  8. Infractiunea de abuz de încredere – art 213 . Cod penal.
  9. Infractiunea de distrugere – art 217. alin 1. Cod penal.
  10. Infractiunea de tulburare de posesie – art . 220 . Cod penal.
  11. Infractiunea de abandon de familie – art 305 . Cod penal.
  12. Infractiunea de nerespectare a măsurilor privind încredintarea minorilor – art 307.Cod Penal.
  13. Infractiunea de tulburare a folosintei locuintei- art 320 . Cod penal.

Imagine preluata de pe Blogspot
În schimb , în ce priveste latura civila , ( de regulă -prejudiciile patrimoniale) consecintă directă  a infractiunii , poate face obiectul unei medieri.
Părtile pot apela la mediere atît în faza de urmărire penală cât si în faza de cercetare judecătorească.
Indiferent de pozitia lor în cadrul unui proces penal nici una dintre părti nu va putea fi obligată să participle la o procedură de mediere , întrucât aceasta este eminamente facultativă si volitivă.
Cu ocazia medierii se va asigura dreptul fiecarei parti la asistenta juridica sau la un interpret ,  în cazurile în care se impune acest lucru.
De asemenea , în cazul minorilor ,  trebuiesc asigurate garantiile prevazute de legea penala pentru acestia.
Legea nr. 192/2006 detaliaza situatiile în care părtile pot apela la medire în cazul săvîrsirii infractiunilor precizate .
Astfel în situatia în care  partile îsi solutionează conflictul   prin procedura  medierii  înainte de începerea efectivă  a procesului penal în instantă, partea vatamata nu mai poate sesiza pentru aceeasi  infractiune , organele de cercetare penala sau instanta de judecata.
Este bine de stiut că atunci când procedura medierii este initiată chiar în termenul de introducere al plangerii prealabile la organele în drept , acest termen se suspendă pe durata desfasurarii medierii.
Termenul de introducere a plângerii prealabile , este de două luni din ziua în care persoana vătămată a stiut cine este făptuitorul , dacă persoana vătămată este un minor sau un incapabil , termenul de două luni curge de la data când persoana îndreptătită a  stiut cine este autorul faptei , art 283 alin 1 si 2 Cod de procedură penală.
Daca partile aflate in conflict, reusesc să se împace , adică să-si satisfacă reciproc toate cerintele  si pretentiile , nu mai este necesara implicarea ulterioară a organelor de cercetare penala sau a instantei de judecata.
In cazul în care partile aflate în conflict nu sau împacat , partea vatamata poate introduce plangerea prealabila în termenul legal , termen care îsi va relua cursul de la data întocmirii procesului-verbal de închidere a procedurii de mediere . Se socoteste în acest caz si termenul scurs înainte de suspendare.
Cea de a doua situatie este când partea vătămată si făptuitorul apelează la mediere dupa inceperea urmaririi penale sau a procesului în instanta de judecată.
In aceste cazuri cercetarea penală sau judecarea cauzei se suspenda de către judecător , în sedintă publică,  de la data prezentarii de catre parti a contractului de mediere.
Termenul de suspendare a solutionării unei cauze penale supuse medierii este de maxim 3 luni si este expres stipulat în Legea 192/2006.
Dacă părtile au ajuns la un acord , înainte de expirarea celor trei luni, aceasta suspendare încetează în momentul în care procedura medierii se închide prin oricare dintre modurile prevazute de lege . Termenul de 3 luni este aplicabil pentru cazurile in care medierea nu este finalizata în acest termen.
În dosarele penale , mediatorul are obligatia sa comunice organului judiciar o copie a procesului-verbal de închidere a procedurii de mediere.
Procesul penal se reia din oficiu după scurgerea celor trei luni de suspendare si în functie de modul de solutionare al conflictului de către părti , încheie sau continua cercetarea judecătorească cu administarea probatoriilor necesare pronuntării unei hotărâri legale , prin  care se solutionează  de către instantă atât latura penală cât si latura civilă a cauzei.
Medierea în dosarele penale prezinta aceleasi avantaje ca si medirea în cauzele civile. Pe lângă toate acele aspecte as mai sublinia faptul că prin retragerea plângerilor  sau prin împăcarea părtilor din conflictele penale , inculpatii nu mai sunt în pericol de a avea înregistrate în cazier faptele  penale puse in sarcina lor.
Acum după modificarea legii medierii prin Legea 370/2009 , organele jurisdictionale au sarcina  nu numai de a recomanda acesta metodă de solutionare ci si de a informa părtile despre avantajele acestei proceduri , indrumându-i efectiv si  nu doar formal către această procedură dându-le astfel posibilitatea de a încerca ele însele solutionarea conflictului .